Drojdie in panificatie: afla cum acest ingredient influenteaza textura si aroma painii!

Drojdia este un microorganism viu care a fost folosit de mii de ani in productia alimentelor si bauturilor, cum ar fi painea, prajiturile, berea si vinul.

In industria panificatiei este folosita drojdie ca si agent de crestere, deoarece joaca un rol crucial in procesul de fermentatie si dospire.

Drojdia este un ingredient cheie, ea fiind responsabila pentru aroma, textura si o parte din proprietatile nutritionale ale painii.

In acest articol vom explora motivele pentru care drojdia este utila pentru producerea diferitelor produse de panificatie, in special a painii.

Agent de dospire

Una dintre functiile principale pentru care este adaugata drojdie in aluaturi este proprietatea sa de a actiona ca si agent de dospire.

Dupa ce drojdia este amestecata cu apa si faina, are loc procesul de fermentatie/ dospire, in timpul caruia drojdiile se hranesc cu zaharurile din faina si este produs dioxid de carbon.

Acest gaz este prins in aluat, facandu-l sa creasca si dand painii texutra usor elastica si pufoasa ce ii este caracteristica.

Adaugarea de drojdie in aluaturi este esentiala pentru a produce majoritatea tipurilor de produse de panificatie, inclusiv painea alba si painea integrala.

Aroma

Drojdia joaca, de asemenea, un rol cheie in dezvoltarea aromelor painii. In timpul procesului de fermentatie, drojdia produce o serie de compusi organici care, in mare masura, dau gustul produselor de panificatie.

Acesti compusi includ alcooli, esteri si acizi ce stau la baza mirosului distinctiv al painii. Cu totii recunoastem imediat mirosul de paine proaspata. Exista ceva mai apetisant?

Termen de valabilitate

Un al beneficiu al folositii de drojdie pentru copturi este ca poate ajuta la prelungirea duratei de valabilitate a produselor.

Acest lucru se datoreaza enzimelor produse de drojdii, care descompun carbohidratii complecsi din aluat in zaharuri mai simple, ce apoi devin hrana pentru drojdie. Datorita acestui proces, painea este proaspata pentru mai mult timp, reducand astfel risipa si crescand profitabilitatea produsului, deoarece poate sta la raft pentru mai mult timp.

Consecventa

Drojdia este, de asemenea, folosita pentru a pastra consecventa procesului de coacere si a produselor finite.

Acest lucru este foarte important in procesele industriale de productie, deoarece brutarii pot controla viteza de fermentare a drojdiei din cantitate, temperatura si ingrediente. Astfel este produsa paine cu o textura, aroma si consistenta ce sunt mereu la fel, fiind un aspect foarte important pentru a mentine satisfactia si loialitatea clientilor.

Valoarea nutritionala

In cele din urma, adaugarea de drojdie in aluaturi este o sursa buna de nutrienti pentru oameni. Contine un nivel ridicat de proteine, vitamine B si minerale, precum zinc si seleniu.

In plus, s-a descoperit ca exista si drojdii cu propritati prebiotice, ce sustin sanatatea digestiva si care pot stimula sistemul imunitar. Prin incorporarea de drojdie in aluaturi, brutarii ofera consumatorilor alimente sanatoase si hranitoare.

In concluzie, drojdia este un ingredient ce sta la baza industriei de panificatie, dar si in cele de patiserie si chiar de cofetarie. Fara drojdie ar fi imposibila producerea celor mai populare tipuri de produse ce fac parte din alimentatia noastra de zi cu zi, asa cum este painea alba.

Daca detii o brutarie si vrei ca produsele tale sa aiba fie mereu de cea mai calitate, atunci alege doar cei mai buni furnizori. Descopera gama de agenti de crestere de la Lesaffre Romania si ai incredere in cei peste 150 de ani de experienta pe piata!

Util