Mininstrul Energiei a… zburat! Este tocmai peste ocean, la o conferinta internationala!

[ad_1]

„Zilele acestea particip la conferința ministerială Nuclear Power in the 21st Century organizată de IAEA, la Washington. Cu această ocazie am susținut în deschiderea conferinței un discurs ca reprezentant al României în care am subliniat că la nivel internațional ne confruntăm cu provocări extreme pentru a găsi cele mai bune soluții la actuala criză energetică. Totodată, am condamnat ferm folosirea energiei ca armă politică și războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. De aceea apreciem sprijinul constant al SUA în asigurarea livrărilor suplimentare de GNL către UE.

Pe termen lung, trebuie să începem să ne gândim la relansarea economică a Europei. Reducerea prețurilor ridicate la energie necesită investiții în capacități noi de energie cu emisii reduse de carbon și sprijin financiar și administrativ adecvat. În opinia noastră, energia nucleară este o componentă importantă a mixului energetic, permițând României să se bazeze pe istoricul excelent existent în materie de siguranță operațională, precum și să fie în fruntea implementării SMR în UE.

Am dezvoltat un parteneriat puternic cu companii nord-americane și europene din domeniul nuclear de la selecția tehnologiei CANDU în anii 60. Pe baza acestui parteneriat, plănuim să avansăm proiectul nostru de construcție nouă în Cernavodă, Unitățile 3 și 4 și renovarea Unității 1 pentru încă 30 de ani de funcționare sigură și eficientă. Mai mult chiar, Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România demonstrează importanța parteneriatului strategic pe care îl avem. Totodată, SNN și NuScale vor dezvolta primul reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.

După cum se menționează adesea, fiecare criză oferă noi oportunități, trebuie să redeschidem și să consolidăm discuția despre energia nucleară în contextul global al securității aprovizionării. Cred cu tărie că sunt necesare eforturi la timp pentru a accelera inovarea nucleară. Dar sunt convins că în viitor, energia nucleară trebuie să fie plasată în centrul discuțiilor noastre politice și strategice despre securitatea aprovizionării și decarbonizare, iar comunitatea internațională poate juca un rol important în deschiderea drumului. România este pregătită să-și împărtășească experiența în sectorul nuclear și cu privire la implementarea SMR-urilor la nivel regional, ca astfel să ne unim eforturile pentru un scop comun: energie sigură, curată, fiabilă și accesibilă pentru consumatorii noștri. Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate”, a consemnat Virgil Popescu pe contul sau de socializare.

Articolul Mininstrul Energiei a… zburat! Este tocmai peste ocean, la o conferinta internationala! apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link

Util