Cel de-al zecelea punct de salvare aeromedicala din tara, operational, de-acum, la Brasov

Miercuri, 21 decembrie a.c., la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav, a avut loc inaugurarea celui de-al zecelea punct de operare aeromedicală, care va funcționa în cadrul Detașamentului Aeromedical, aflat în subordinea Inspectoratului General de Aviație, în colaborare cu Unitatea de Primiri Urgențe și Salvamont.

Această importantă operaționalizare a venit la un an distanță față de inaugurarea punctului de operare din Caransebeș, din data de 24.12.2021, ambele deservind ca zonă de intervenție primară zone montane, dar și alte misiuni specifice în scopul salvării de vieți.

Misiunile de salvare aeromedicale SMURD se vor realiza în mod integrat, cu sprijinul piloților din cadrul Inspectoratului General de Aviație al MAI, al colegilor medici și asistenți din cadrul UPU SMURD Brașov și UPU SMURD Sibiu, precum și personal specializat din cadrul structurilor Salvamont.

Construirea hangarului, care va avea locația în perimetrul noului Aeroport din Brașov, va fi realizat cu sprijinul Consiliului Județean Brașov. Până la finalizarea proiectului, elicopterul SMURD, dotat cu troliu, achizițonat prin fonduri europene nerambursabile și recepționat în anul 2021 va avea ca locație temporară hangarul din cadrul IAR Brașov.

Așadar, la acest moment, sunt operaționalizate 10 puncte de operare aeromedicale (Târgu Mureș, București, Iași, Constanța, Galați, Craiova, Arad, Jibou, Caransebeș, Brașov).

DEMN DE ȘTIUT: În anul 2022, piloții IGAv au realizat 4685 de misiuni de salvare, efectuând peste 6000 de ore de zbor, 4201 pacienți fiind transportați la unități sanitare pentru continuarea îngrijirilor medicale necesare.

Punctul de Operare Aeromedicală din Brașov și cel inaugurat anul trecut în Caransebeș, sunt 2 dintre punctele strategice aflate în imediata apropiere a zonei muntoase, anul viitor avându-se în vedere operaționalizarea celui de al 3-lea punct de operare aeromedicală pentru salvare montană, în Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava. Odată operaționalizat și acesta, cele 11 puncte vor putea să acopere din punct de vedere aeromedical întreaga țară, crescând astfel capacitatea de răspuns în scopul salvării de vieți.

La eveniment au participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae BODE, doamna deputat în Comisia de Sănătate din Parlamentul României, dr. Cristina Vecerdi, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Ioan Veștea, șeful DSU, dr. Raed Arafat, inspectorul general al Inspectoratului General de Aviație al MAI, general de flotilă aeriană Cătălin-Paul Dache, precum reprezentanți ai autorităților publice locale.

Util