Ce face un manager de transport si cum sa obtii un atestat de manageri

Managerul de transport este o profesie in crestere in Romania, datorita dezvoltarii economiei si a industriei de logistica. Un manager de transport este responsabil pentru planificarea, organizarea, coordonarea si controlul activitatilor de transport ale unei companii. Aceasta include activitati precum planificarea rutelor, gestionarea flotei de vehicule, monitorizarea soferilor si a performantelor acestora, precum si gestionarea costurilor de transport.

Responsabilitatile unui manager de transport

Responsabilitatile unui manager de transport sunt urmatoarele:

  • Planificarea rutelor. Managerul de transport este responsabil pentru planificarea rutelor pentru vehiculele companiei. Acest lucru include luarea in considerare a factorilor precum distanta, timpul de conducere, disponibilitatea rutelor si restrictiile de trafic.
  • Gestionarea flotei de vehicule. O alta responsabilitate a managerului gestionarea flotei de vehicule a companiei. Acest lucru include mentinerea vehiculelor in stare buna de functionare, planificarea reviziilor si reparatiilor si gestionarea asigurarilor.
  • Monitorizarea soferilor. Managerul de transport este responsabil si de monitorizarea soferilor companiei. Acest lucru include verificarea abilitatilor de conducere ale soferilor, urmarirea orelor de conducere si a timpilor de odihna si gestionarea cazurilor de abatere de la reglementarile in vigoare.
  • Gestionarea costurilor de transport: Gestionarea costurilor de transport ale companiei sunt o alta responsabilitate a managerului. Urmarirea preturilor combustibilului, a tarifelor de transport si a altor costuri asociate transportului poate contribui la eficienta intregii activitati.

Cum sa obtii un atestat de manageri

Pentru a fi manager de transport in Romania, este necesar sa obtii un atestat manageri. Acest atestat este eliberat de catre Autoritatea Rutiera Romana (ARR) si este obligatoriu pentru persoanele care conduc permanent si efectiv activitatile de transport ale unei intreprinderi ce exercita ocupatia de operator de transport rutier.

Pentru a obtine un atestat de manageri, trebuie sa urmezi un curs de pregatire si sa promovezi examenul de atestare. Cursul este organizat de centre de pregatire si perfectionare a personalului din domeniul transporturilor rutiere acreditate de ARR. Acesta cuprinde mai multe module:

  • Reglementari in domeniul transporturilor rutiere
  • Managementul activitatilor de transport
  • Siguranta in transportul rutier

Profesia de manager de transport este o profesie dinamica si provocatoare, care ofera oportunitati de cariera in crestere. Daca esti interesat sa lucrezi in domeniul transporturilor rutiere, obtinerea unui atestat de manageri este un pas important in dezvoltarea ta profesionala.

Iata cateva recomandari pentru a te pregati pentru examenul de atestare de manageri:

  • Urmareste un curs de pregatire de la un centru de pregatire acreditat de ARR. Acest lucru te va ajuta sa inveti materialul necesar si sa te obisnuiesti cu formatul examenului.
  • Exerseaza testele grila. Exista multe resurse disponibile online si in biblioteci care te pot ajuta sa exersezi.

Citeste legislatia in vigoare in domeniul transporturilor rutiere. Acest lucru te va ajuta sa intelegi mai bine reglementarile care guvernea

Util